Boekhouding stappenplan

Vanaf de start van je onderneming je boekhouding zelf goed kunnen inrichten?

Boekhouding stappenplan

Stappenplan voor het organiseren van je boekhouding

De meeste ondernemers zien de boekhouding en administratie als een noodzakelijk kwaad. Toch is het slim vanaf de start je boekhouding zelf goed in te richten. Ga er één avond voor zitten en profiteer de rest van je ondernemende leven. Echt, het scheelt een hoop tijd en frustratie op de momenten dat je gegevens uit je administratie nodig hebt, bijvoorbeeld bij de BTW-aangifte. Ook behoud je zo overzicht en controle. Wel zo fijn! Onder het mom van: ‘Makkelijk denken is moeilijker dan je denkt’ (Wim Dolle), hebben wij de administratieve basisstappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: een systeem opzetten voor het bijhouden van je inkomsten en uitgaven

De makkelijkste optie hiervoor is tegenwoordig een online boekhoudprogramma. De tools zijn zo opgezet dat je geen boekhoudkundige kennis hoeft te hebben om deze taak succesvol uit te kunnen voeren. Je richt het systeem eenmalig in, desnoods met behulp van de helpdesk van het boekhoudprogramma. Vervolgens hoef je alleen periodiek je banktransacties te koppelen aan je bonnen en je bent klaar voor de BTW-aangifte. Banktransacties en bonnen kunnen automatisch geïmporteerd worden. Ook facturen kunnen verstuurd worden vanuit dit systeem, zodat je inkomsten en uitgaven op één plek bij elkaar hebt.

Zo zijn er nog veel meer handige functionaliteiten, zodat er eigenlijk geen excuus meer is om je financiën niet op orde te hebben. Belangrijk voor je motivatie, is jezelf voor te houden dat je je administratie doet voor jezelf in plaats van voor de Belastingdienst. Zonder overzichtelijke financiële informatie kan je immers geen weloverwogen keuzes maken ten aanzien van bedrijfsbeslissingen.

Op een vergelijkingssite zoals www.boekhoudsoftware-vergelijken.nl vind je een overzicht van moderne online boekhoudtools. Door te filteren op de zaken die jij nodig hebt, vind je eenvoudig de tool die bij je past. Het is hierbij verstandig online boekhoudprogramma en accountant op elkaar af te stemmen: een systeem dat je accountant of boekhouder al kent, scheelt hem zo een aantal uren en dus ook kosten voor jou.

Stap 2: een systeem opzetten in je agenda, zodat je herinnerd wordt aan belangrijke administratieve handelingen

Door gebruik te maken van een online agenda, kan je heel gemakkelijk herhaaldelijke gebeurtenissen inplannen. Gmail heeft bijvoorbeeld een gratis variant online kalender. Zet enkele dagen voor de datum waarop je Belastingaangifte moet doen, een reminder in je agenda en laat deze periodiek terugkeren. Hetzelfde is verstandig voor je facturatie. Plan hiervoor een avondje op bijvoorbeeld de 2de van de maand. Zo factureer je altijd tijdig, wat een georganiseerde indruk geeft aan je klanten.

Stap 3: Uren bijhouden

Vergeet niet om vanaf het prille begin zowel je declarabele als niet declarabele uren bij te houden. Wanneer je wilt profiteren van fiscaal voordeel moet je aantoonbaar kunnen maken dat je 1225 arbeidsuren in je onderneming hebt gestoken dat kalenderjaar. Www.urenregistratiesoftware-vergelijken.nl kan je hierin faciliteren. Ook zijn er tegenwoordig diverse urenregistratie apps beschikbaar die het bijhouden van de gewerkte uren erg makkelijk maken.

Stap 4: Bonnen gelijk fotograferen

Door je losse bonnen gelijk in de winkel of restaurant op de foto te zetten en naar je boekhoudtool te sturen, verlies je hier geen tijd en geld aan. De meeste gefotografeerde bonnen zijn net zo rechtsgeldig als het origineel, en deze kan je dus voortaan rustig in je auto laten slingeren.

Je zult zien, straks ga je het voeren van de administratie stiekem nog leuk vinden ook! Op Softwarevergelijken.nu vind je verdiepende informatie voor als je de smaak te pakken hebt en je je administratie naar the next level wilt trekken. Wij wensen je veel ondernemingszin.

Geplaatst op dinsdag 1 november 2016.

Over Appwiki

Dit bericht is geschreven door Appwiki. Het bedrijf valt onder adviesbureau uit Groningen. Trefwoorden van Appwiki uit Groningen : software kiezen, software kopen, bedrijfssoftware kopen, bedrijfssoftware vergelijken, onafhankelijke vergelijker bedrijfssoftware, boekhoudsoftware, vergelijking van software, software vergelijkingssite, facturatiesoftware, urenregistratiesoftware, webshop software, relatiebeheersoftware,.

Lees meer over Appwiki.